Rätt batteri för din bil

Rätt batteri i rätt bil är en nödvändighet för att allt skall fungera.

Med sökfunktionen ovan (den röda taggen med ”HITTA RÄTT BATTERI HÄR!”) kan du hitta rätt batteri för din bil, antingen genom att söka efter registreringsnummer eller bilmärke och modell. Här hittar du din närmaste återförsäljare. Om du är osäker på vilket batteri du behöver eller behöver hjälp med installation och byte, har de rätt kompetens för dig.

OE-leverantör

Exide Technologies är en OE (Original Equipment)-leverantör. Detta innebär att Exide levererar batterier direkt till de flesta europeiska bilmärken. Det betyder att när du köper en ny bil finns det ofta redan ett Exide-batteri i bilen. Inte många som kan skylta med att vara OE-leverantör eftersom det kräver mycket resurser, forskning och utveckling för att kunna leverera batterier enligt speciella kriterier. Exide är därför en av mycket få. Med ett batteri från oss kan du vara säker på att batteriet är utvecklat enligt bästa industristandard och uppfyller eller överträffar biltillverkarnas krav.

Start-Stop

De flesta bilar med ett Start-Stop-system behöver batterier som utvecklats för just denna teknik. AGM-batterier ger dig upp till fyra gånger så många cykler som ett standardbatteri. De är utformade för att kunna hållas delvis urladdade, ger extra effekt när bilens generator inte går (t.ex. vid rött ljus) och ger en bra och säker start när bilen ska köras igen. En annan typ av batteri som utvecklats för Start-Stop kallas EFB. Detta är ett batteri som har upp till 3 gånger så många cykler som ett standardbatteri. 

I våra standardbatterier har vi tillsatt kol som ökar laddningsmottagligheten. Således har ett startbatteri från Exide dubbelt så hög laddningsmottaglighet och gör att det laddas snabbare, vilket är särskilt bra när kylan kommer. När du byter batteri i en bil med Start-Stop rekommenderar vi att du alltid sätter in ett nytt batteri med samma teknik som tidigare. 

Ersätt AGM med AGM och EFB med EFB. Om du har ett standardbatteri i bilen kan du ändå ofta gå upp till AGM eller EFB.

Underhåll och laddning

Även om batterierna från Exide håller den bästa standarden måste batterierna underhållas. Detta görs lättast genom att säkerställa en bra laddning. Många korta turer eller självurladdning under långtidsparkering gör att batteriet tappar startegenskaper, särskilt i kyla. Genom att undvika detta kan batteriet fungera i många, många år, men ibland är det inte möjligt. Därför är en batteriladdare med temperatursensor något vi rekommenderar. När temperaturen sjunker måste spänningen i laddaren stiga. Dessutom är en laddare som kan ladda olika batteriteknologier viktig för korrekt laddning och underhåll.